De 6 principes van Pilates

Concentratie

Alle bewegingen moet je uitvoeren met je volledige aandacht bij elk spiertje dat je aanspant. Hierdoor wordt de training intensiever en effectiever. Daarnaast geeft het ook een ‘mental tuning’; doordat je met je volledige aandacht bij de oefening bent, vergeet je alle andere dingen.

Beheersing

Alle bewegingen worden beheerst uitgevoerd. Dus geen slordige, slappe bewegingen. Je moet de juiste spieren in een juiste combinatie aanspannen.

Centrum

De stabiliteit en stevigheid van je lichaam worden bepaald door de kracht van je centrum. Dit is het gebied rond je onderrug en onderbuik.. Het spierkorset van je centrum wordt gevormd door de spieren van je onderrug, onderbuik, bekkenbodem en middenrif. Voordat je bewegingen met armen of benen gaat uitvoeren moet je altijd je centrum stabiliseren en zo je ‘powerhouse’ creëren.

Nauwkeurigheid

Elke beweging bij Pilates heeft een bepaald doel. Elke beweging heeft een begin- en een eindpunt. De bewegingen moeten nauwkeurig worden uitgevoerd in de juiste volgorde om het einddoel te bereiken.

Ademhaling

Ademen is noodzakelijk om te kunnen functioneren. De meeste mensen zijn geneigd tijdens oefeningen hun adem vast te zetten. Om dit te voorkomen is ademinstructie een belangrijk onderdeel van Pilates.

Flow

De ene beweging vloeit naadloos over naar de volgende. Iedere beweging voer je zo vloeiend mogelijk uit. Er zijn geen statische houdingen en de oefeningen mogen niet gehaast worden uitgevoerd. 

Joseph Pilates

Meer informatie over Joseph Pilates en zijn methode is te vinden op:
Pilates Foundation
The very well fit company

Meld je aan

MariAnne Goos

06 12253591